top of page

Juhannussää ja mää


Tässä kun tätä kirjoittelen päivänä, jota lähes kaikki suomalaiset odottavat keskellä kylmintä talvea kuin kuuta nousevaa, niin en voi todeta historiasta muuta, kuin että se vain toistaa itseään.

Sateen kastelemat ikkunat ja tuulissa ulvova kymmenasteinen myrskytuuli tuo dejavuun niin monen juhannusaaton osalta.

Mutta meikäläinenpä on selvittänyt tämän juhannustaian. Siis tämän, miksi aina pari viikkoa ennen keskikesän juhlaa joka ikinen iltapäivälehti huutaa tulevan kaikkien aikojen helteisimmän juhannuksen. Joka kerta. Joka vuosi. Joka vuosisata. Ja aina käy näin.

Kyseessä on salaliitto. Todellisuudessa kesäpäivän seisauksen aikaan ilmamassat ovat aina asettuneet niin, että kylmä ilmarintama lumi- ja vesisateineen valuu Suomen ohi, yli ja läpi. Se on fysiologiaa.

Mutta tämä auringon paistaminen muualle kuin sinne minne se ei koskaan paista on se salaliitto. tai siis salaliiton aiheena. Kaikki Vatikaanin illuminaatit, Suomen tapahtumajärjestäjät, kesämökkien vuokraajat, makkaravalmistajat, Vladimir Putinit, Donald (ei se Duck) Trumpit, George Sorokset, Uudenkaupungin kaupunginjohtajat ja muut vaikutusvaltaiset ihmiset ovat lyöttäytyneet yhteen meteorologien kanssa ja saaneet aikaan meille illuusion, mielikuvan kauniista juhannussäästä. Todellisuudessa säätilat tiedetään jo kuukautta ennen h-hetkeä, mutta kansantalouden pyörimiseksi meille pitää syöttää tuubaa siitä, että juhannuksena olisi kaunista. Hah. Ja joka vuosi kansa siihen loveen lankeaa. Saadaan myydyksi festarilippuja ja vaikka mitä kesähärpäkettä, vuokrattua kesämökkejä ja samaan aikaan luodaan myös ihmisille hyvä, odottava mieli.

Pelkällä valheella.

Kuukautta ennen luvataan lööpeissä kolmeakymmentä astetta lämmintä ja sitten päivä kerrallaan pudotetaan ennusteen asteita yhdellä Samalla tavalla kuin kansantuote-ennusteita kohti loppuvuotta ja vastavuoroisesti nostetaan tuuliennusteen metrisekunteja. Kliimaksi onkin sitten juhannusaattona, jolloin lämpötilaennuste on nollassa ja tuulet huitelevat vähintään siinä kymmenessä metrissä per sekunti. Lentää siinä leijan lailla keskiketteräpussit sisältöineen naapuriteltan katolle. Jos edes on myrskyssä enää paikallaan.

Mutta ei se mitään.

Siinä missä eteläisessä Ruotsissa kansa kirmaa kansallispuvuissaan juhannussalon ympärillä samppakaljaa skoolaten ja Abbaa laulellen, niin meillä väki ryömii juhannusfestareilla teltoistaan mutaisena lavan eteen Sannia kuulemaan kossunsekaista hiiligrillimakkaraa oksennellen.

Ainakin jossain määrin. Siis oksennellen.

Vaan ikuisena positiivisen ajattelun runsaudensarvena ja iloisuuden Tonavana en noista keleistä paljon perusta, kun en vielä lomilla ole. Joten satakoot vaikka vanhoja ämm… henkilöoletettuja vielä kolme viikkoa. Tulkoot sitten valkeus ja helteet. Puhaltakoot Saharan eteläiset ilmavirtaukset. Ei haittaa vaikka hiekkaa joukossa olisi. Minä kun huulet tiukkana viivana nautin kesästä viileänä.

Sellaisena kuin sen saan. Raakana.

Pölyisen kammion haltija
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Uusimmat
Arkisto
Avainsanojen mukaan:
Tunnisteita ei vielä ole.
bottom of page